Билгийн

Доллар (USD)

Улаанбаатар

XIX сургуулийг сурагчдын үдийн цай, хоолыг өөрсдөө үйлдвэрлэхийг хоригложээ

-Оном, 26, 50, 5, 19, 202, 120, 137 дугаар сургуулиудын “Үдийн цай” хэрэгжүүлэгч аж ахуйн нэгжүүдийг “Их” эрсдэлтэй гэж дүгнэсэн байна- 

Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулж буй  төрийн өмчийн  127,  төрийн өмчийн бус 70 ерөнхий боловсролын сургуулийн “Үдийн цай” хөтөлбөрийн хэрэгжилт, сургуулийн цайны газрын үйл ажиллагаанд Нийслэлийн нийгмийн асуудал хариуцсан төслүүдийн удирдагч-Нийслэлийн За-Оном, 26, 50, 5, 19, 202, 120, 137 дугаар сургуулиудын “Үдийн цай” хэрэгжүүлэгч аж ахуйн нэгжүүдийг “Их” эрсдэлтэй гэж дүгнэгдсэн байна- 

Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулж буй  төрийн өмчийн  127,  төрийн өмчийн бус 70 ерөнхий боловсролын сургуулийн “Үдийн цай” хөтөлбөрийн хэрэгжилт, сургуулийн цайны газрын үйл ажиллагаанд Нийслэлийн нийгмийн асуудал хариуцсан төслүүдийн удирдагч-Нийслэлийн Засаг даргын орлогчийн баталсан удирдамжаар Нийслэлийн Захирагчийн ажлын алба, Нийслэлийн эрүүл мэндийн газар, Нийслэлийн өмчийн харилцааны газар, Нийслэлийн байгаль, орчны газар, Шинжлэх ухаан Техникийн их сургуулийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуультай хамтран хяналт шалгалт хийжээ.

Ерөнхий боловсролын сургуулийн эрүүл ахуй, халдвар хамгааллын нөхцөлийг шалгах 3.7 кодтой хяналтын хуудасны “Үдийн цай” хөтөлбөртэй холбогдох  асуудлаар үнэлгээ өгөхөд нийт хяналт  шалгалтанд хамрагдсан 197 сургуулийн 55 буюу 26 % нь “бага эрсдэлтэй”, 136 буюу 69.0% нь “дунд эрсдэлтэй”, 6 буюу 5 % нь “их” эрсдэлтэй” гарсан байна.

Мөн 159 сургуулийн цайны газрыг 1.10 кодтой “Хоол үйлдвэрлэлийг шалгах хяналтын хуудас”-аар дүгнэхэд 25 буюу 15.7% нь “бага эрсдэлтэй”, 126 буюу 79.2 % нь “дунд эрсдэлтэй”, 8 буюу 5 % нь “их эрсдэлтэй” гэж үнэлэгдсэн байна. Их эрсдэлтэй газруудад ХУД-ийн  Оном, 26, ЧД-ийн  50, 5, БГД-ийн 19, БЗД-ийн 202, 120, 137 дугаар сургуулиудийн “Үдийн цай” хэрэгжүүлэгч аж ахуйн нэгжүүдийг  “Их” эрсдэлтэй хэмээн дүгнэсэн байна. 

Түүнчлэн 34.5 хувь нь зориулалтын цайны газаргүй, 25 хувь нь хүнсний түүхий эд  бүтээгдэхүүнийг хадгалах зориулалтын агуулахгүй байсан аж.
Цайны газруудын 32 хувь нь хүүхдийн  байгууллагад худалдахыг хориглосон чихэр, бохь, жигнэмэг, хатаасан жимс, чипс, мөхөөлдөс, царцмаг, байгалийн бус гаралтай ундаа, шүүс, ороомог, пирошки зэрэг бүтээгдэхүүнийг буфетээр худалдаж байжээ.

Ямартай ч шалгалтанд хамрагдсан сургуулиудын 35 буюу 17.7 хувь  “Үдийн цай” хөтөлбөрийн хүрээнд бага ангийн сурагчдад зориулсан хоол үйлдвэрлэл явуулж байгаа ажлын байранд ажил үйлчилгээний дүгнэлтийг мэргэжлийн байгууллагаар гаргуулаагүй байсан зөрчил ч илэрчээ. Мөн Баянгол дүүргийн 19 дүгээр сургуулийн цайны газар нь зориулалтын бус эрүүл ахуйн шаардлага хангахгүй орчинд үйл ажиллагаа явуулж байсныг илрүүлж, хоол үйлдвэрлэлийн үйл ажиллагааг зогсоож, цаашдаа бэлэн бүтээгдэхүүнээр буюу нарийн боов,  сүү, тарагаар үйлчлэхээр болсон байна.саг даргын орлогчийн баталсан удирдамжаар Нийслэлийн Захирагчийн ажлын алба, Нийслэлийн эрүүл мэндийн газар, Нийслэлийн өмчийн харилцааны газар, Нийслэлийн байгаль, орчны газар, Шинжлэх ухаан Техникийн их сургуулийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуультай хамтран хяналт шалгалт хийжээ.

Ерөнхий боловсролын сургуулийн эрүүл ахуй, халдвар хамгааллын нөхцөлийг шалгах 3.7 кодтой хяналтын хуудасны “Үдийн цай” хөтөлбөртэй холбогдох  асуудлаар үнэлгээ өгөхөд нийт хяналт  шалгалтанд хамрагдсан 197 сургуулийн 55 буюу 26 % нь “бага эрсдэлтэй”, 136 буюу 69.0% нь “дунд эрсдэлтэй”, 6 буюу 5 % нь “их” эрсдэлтэй” гарсан байна. Мөн 159 сургуулийн цайны газрыг 1.10 кодтой “Хоол үйлдвэрлэлийг шалгах хяналтын хуудас”-аар дүгнэхэд 25 буюу 15.7% нь “бага эрсдэлтэй”, 126 буюу 79.2 % нь “дунд эрсдэлтэй”, 8 буюу 5 % нь “их эрсдэлтэй” гэж үнэлэгдсэн байна. Их эрсдэлтэй газруудад ХУД-ийн  Оном, 26, ЧД-ийн  50, 5, БГД-ийн 19, БЗД-ийн 202, 120, 137 дугаар сургуулиудийн “Үдийн цай” хэрэгжүүлэгч аж ахуйн нэгжүүд “Их” эрсдэлтэй дүгнэгдсэн байна. 

Түүнчлэн 34.5 хувь нь зориулалтын цайны газаргүй, 25 хувь нь хүнсний түүхий эд  бүтээгдэхүүнийг хадгалах зориулалтын агуулахгүй байсан аж.
Цайны газруудын 32 хувь нь хүүхдийн  байгууллагад худалдахыг хориглосон чихэр, бохь, жигнэмэг, хатаасан жимс, чипс, мөхөөлдөс, царцмаг, байгалийн бус гаралтай ундаа, шүүс, ороомог, пирожки зэрэг бүтээгдэхүүнийг буфетээр худалдаж байжээ.

Ямартай ч шалгалтанд хамрагдсан сургуулиудын 35 буюу 17.7 хувь  “Үдийн цай” хөтөлбөрийн хүрээнд бага ангийн сурагчдад зориулсан хоол үйлдвэрлэл явуулж байгаа ажлын байранд ажил үйлчилгээний дүгнэлтийг мэргэжлийн байгууллагаар гаргуулаагүй байсан зөрчил ч илэрчээ.

Мөн Баянгол дүүргийн 19 дүгээр сургуулийн цайны газар нь зориулалтын бус эрүүл ахуйн шаардлага хангахгүй орчинд үйл ажиллагаа явуулж байсныг илрүүлж, хоол хийх ажлыг нь зогсоож, цаашдаа бэлэн бүтээгдэхүүнээр буюу нарийн боов,  сүү, таргаар үйлчлэхээр болсон байна.

0 Сэтгэгдэл
Хамгийн их уншсан