Билгийн

Доллар (USD)

Улаанбаатар

Шүүгч М.Нямжаргал ОХУ-д зохион байгуулагдаж буй олон улсын тэмцээний шүүгчээр ажиллаж байна “Цагаан алт” хөтөлбөрийн дүнд түүхий эдийн 70 орчим хувийг дотоодын үйлдвэрлэгчид бэлтгэлээ НИТХ-ын зөвлөлийн хуралдаанаар нийслэлийг 2026-2030 онд хөгжүүлэх таван жилийн төлөвлөгөөг хэлэлцлээ Монгол Улсын Их Хурлын чуулганы хуралдааны дэгийн тухай хуульд нэмэлт, өөрчлөлт оруулах тухай хуулийн төслийг өргөн мэдүүлэв Хяналтын болон бүтээмжийн менежер, сайд нарын зөвлөхүүдийг цомхотгож, дэд сайд нарыг томиллоо Шадар сайд Х.Ганхуягаар ахлуулсан ажлын хэсэг "Алтанбулаг" чөлөөт бүсэд ажиллалаа Дампуурсан банкуудад байршиж байсан төрийн өмчийн хөрөнгүүдийг буцаан төвлөрүүлэх ажлын хэсгийн явцтай танилцана МАН-ын Удирдах зөвлөлөөр дэд сайд сайд нар тодорно Нийслэлийн ИТХ-ын дарга А.Баяр Цагдаагийн ерөнхий газарт ажиллав ЭЗБХ: С.Наранцогтыг Монголбанкны Ерөнхийлөгчийн албан тушаалд томилохыг дэмжив
Гадилын хальс амархан харладагийн учир

Банана буюу гадил жимсний хальс маш хурдан харлаж мууддагийг бид мэднэ. Ялангуяа хөргөгчинд хиймэгц л өнгө нь хувираад харлаад эхэлдэг. Гадилын хальс ийм амархан харладаг нь түүн дотор полифенил оксидаз хэмээх энзимтэй холбоотой байдаг аж. Энэхүү энзим хөргөгчний хүйтэн орчинд орохоороо фенол хэмээх химийн нэгдлийг полифенол болгон хувиргадаг байна.

Полифенол  нь бидний арьсны өнгийг тодорхойлдог меланинтэй ижил үүрэгтэй энзим аж. Тиймээс гадилын өнгө хувирч муудах эсэх нь полифенолоос л хамаардаг байх нь. Хэдийгээр гадилыг хөргөгчинд хадгалахаар ингэж өнгө нь харлаж, муухай болдог дутагдалтай ч өрөөний температурт хадгалснаас илүү нягт чанга хэвээр нь байлгаж чаддаг юм.  Хэрвээ хөргөгчинд хийсэн гадил тань өнгөө алдвал хаяхаа бүү урьтал болгоорой. Хэд хоногтоо л мууддаггүй гэдгийг судалгаагаар тогтоосон байна.
62 дахь шинэжлэх ухаан номноос...
Б.Сэвжидмаа
0 Сэтгэгдэл
Хамгийн их уншсан