Элчин сайд нарыг эгүүлэн татах, томилох асуудлаар зөвшилцөх Монгол Улсын Ерөнхийлөгчийн саналыг өргөн мэдүүллээ
"Ерөнхийлөгчийн нэрэмжит шилжин явах цом–2025” шагайн харвааны аваргууд тодорчээ
Шинэ жилийн хамгийн сайхан дурсамж үлдээх “Цөмөөхэй” балет 6 дахь өдрөө амжилттай тоглогдлоо.
Хүүхдийн яаралтай тусламжийн тасгаар 1,643 хүүхэд үзүүлснээс томуу, томуу төст өвчний шалтгаантай нь 66.4 хувь нь байна
Оны онцлох хүүхдийн шагналын энэ сарын 18-нд гардуулна
Нийтийн байруудад галын аюулгүй байдлын тоног төхөөрөмж, бэлэн байдлыг хангаагүй зөрчил түгээмэл илэрчээ
Сонгинохайрхан дүүргийн гурван хороонд булгийн усны улмаас халиа дошин үүсжээ
ЗГ: Эдийн засгийн эрх чөлөөний тухай анхдагч хуулийн төслийг УИХ-д өргөн барина
ЗГ: Төрийн өмчит 18 компани, үйлдвэрийн газрын хувьцааг худалдаж, нээлттэй хувьцаат компани болгоно
Энэ онд нийслэлийн мал аж ахуй эрхлэхийг хориглосон бүсээс 214 айлын 8495 малыг гаргав
Жигнэмэг зөөлөрч, бялуу хатдагийн учир...
Бидний идэх дуртай амттан хайрцаг савнаасаа гараад удахаараа нэг бол хатаж, нэг бол зөөлөрдөг. Шинэ дээрээ шажигнан үйрдэг жигнэмэг удах тусмаа зөөлөрч байхад аманд ороод хайлах мэт болдог амтат бялуу эсрэгээрээ хатаж хорчийдог билээ. Яагаад нэг нь хатаж байхад нөгөө нь зөөлөрдөг юм бол? Тэгвэл энэ бүхэн тухайн бүтээгдэхүүний усны агууламжтай холбоотой байдаг гэнэ. Жигнэмэг дотроо маш бага ус агуулдаг учир савнаас нь гаргаад тавихаар агаарын найрлага дахь уснаас чийг авч зөөлөрдөг аж. Харин бялуу чийгшил ихээр агуулдаг учраас хэрэв агаарт байвал ус нь ууршаад хатаж эхэлдэг ажээ. Гэхдээ жигнэмэг зөөлрөх, бялуу хатах эсэх нь тухайн орчны агаарын найрлага хэр чийгшилтэй байхаас хамаарна. Жишээлбэл, цөлд жигнэмэг хэзээ ч зөөлөрдөггүй. Учир нь, цөлийн агаарын найрлага дахь чийгшлийн хэмжээ жигнэмэгийнхээс их байж чаддаггүй учир хэдий удаан байлгасан ч огт зөөлөрдөггүй байна.

Бидний идэх дуртай амттан хайрцаг савнаасаа гараад удахаараа нэг бол хатаж, нэг бол зөөлөрдөг. Шинэ дээрээ шажигнан үйрдэг жигнэмэг удах тусмаа зөөлөрч байхад аманд ороод хайлах мэт болдог амтат бялуу эсрэгээрээ хатаж хорчийдог билээ. Яагаад нэг нь хатаж байхад нөгөө нь зөөлөрдөг юм бол? Тэгвэл энэ бүхэн тухайн бүтээгдэхүүний усны агууламжтай холбоотой байдаг гэнэ. Жигнэмэг дотроо маш бага ус агуулдаг учир савнаас нь гаргаад тавихаар агаарын найрлага дахь уснаас чийг авч зөөлөрдөг аж. Харин бялуу чийгшил ихээр агуулдаг учраас хэрэв агаарт байвал ус нь ууршаад хатаж эхэлдэг ажээ. Гэхдээ жигнэмэг зөөлрөх, бялуу хатах эсэх нь тухайн орчны агаарын найрлага хэр чийгшилтэй байхаас хамаарна. Жишээлбэл, цөлд жигнэмэг хэзээ ч зөөлөрдөггүй. Учир нь, цөлийн агаарын найрлага дахь чийгшлийн хэмжээ жигнэмэгийнхээс их байж чаддаггүй учир хэдий удаан байлгасан ч огт зөөлөрдөггүй байна. 
0 Сэтгэгдэл























