Шүүгч М.Нямжаргал ОХУ-д зохион байгуулагдаж буй олон улсын тэмцээний шүүгчээр ажиллаж байна
“Цагаан алт” хөтөлбөрийн дүнд түүхий эдийн 70 орчим хувийг дотоодын үйлдвэрлэгчид бэлтгэлээ
НИТХ-ын зөвлөлийн хуралдаанаар нийслэлийг 2026-2030 онд хөгжүүлэх таван жилийн төлөвлөгөөг хэлэлцлээ
Монгол Улсын Их Хурлын чуулганы хуралдааны дэгийн тухай хуульд нэмэлт, өөрчлөлт оруулах тухай хуулийн төслийг өргөн мэдүүлэв
Хяналтын болон бүтээмжийн менежер, сайд нарын зөвлөхүүдийг цомхотгож, дэд сайд нарыг томиллоо
Шадар сайд Х.Ганхуягаар ахлуулсан ажлын хэсэг "Алтанбулаг" чөлөөт бүсэд ажиллалаа
Дампуурсан банкуудад байршиж байсан төрийн өмчийн хөрөнгүүдийг буцаан төвлөрүүлэх ажлын хэсгийн явцтай танилцана
МАН-ын Удирдах зөвлөлөөр дэд сайд сайд нар тодорно
Нийслэлийн ИТХ-ын дарга А.Баяр Цагдаагийн ерөнхий газарт ажиллав
ЭЗБХ: С.Наранцогтыг Монголбанкны Ерөнхийлөгчийн албан тушаалд томилохыг дэмжив
ХООЛНЫ ДАРАА АЛХАХ НЬ ЧИХРИЙН ШИЖИНГЭЭС СЭРГИЙЛНЭ
Нэгэн үе монголчуудын бараг мэддэггүй шахуу байсан сахарын өвчин буюу чихрийн шижин гээч эдгэрдэггүй эмгэг сүүлийн жилүүдэд эрс газар авлаа. Энэ эмгэг төрөлхийн ба олдмол гэж хоёр янз. Манай оронд газар аваад байгаа нь өөх тосы хэрэглээ ба хөдөлгөөний дутагдал эрс нэмэгдсэнтэй холбоотой үүсдэг олдмол хэлбэрийнх. Нас нэлээд ахисан хүмүүсийн дунд түгээмэл ажиглагдах болсон. Иймд уншигч танд ийм нэг мэдээг сонирхуулъя.
Хоол идсэний дараа 15 минут салхилж алхах нь настай хүмүүсийг чихрийн шижингээр өвдөх эрсдлийг багасгадаг гэдгийг Америкийн Жорж Вашингтоны их сургуулийн судлаачид тогтоожээ.
Цусан дахь сахарын хэмжээг багасгах нөлөөгөөрөө хоол идсэний дараагийн 15 минут алхах нь жирийн үед 45 минут биеийн хүчний ачаалал авахтай адил нөлөө үзүүлдэг аж.
Нас ахихын хэрээр цусан дахь сахарын хэмжээ өндөрсөх нь хоёрдугаар төрлийн чихрийн шижин өвчин үүсэхэд хүргэж болзошгүй. Тиймээс хоолны дараа амрах бус харин алхах хэрэгтэй.
Ингэхдээ оройн хоол эсвэл оройтуулж идсэн өдрийн хоолны дараа алхах нь хамгийн тохиромжтой. Учир нь эдгээр үед хэрэглэдэг хоолны хэмжээ хамгийн их байж, дагаад цусан дахь сахарын хэмжээ ч хамгийн өндөр болдог.
Хоёрдугаар төрлийн чихрийн шижингээр өвдөх эрсдлийг багасгах хамгийн гол хүчин зүйлс нь биеийн жинг багасгах, биеийн хүчний ачааллыг нэмэх гэдгийг эрдэмтэд олон тооны судалгаагаар баттай тогтоосон байдаг юм.
Нэгэн үе монголчуудын бараг мэддэггүй шахуу байсан сахарын өвчин буюу чихрийн шижин гээч эдгэрдэггүй эмгэг сүүлийн жилүүдэд эрс газар авлаа. Энэ эмгэг төрөлхийн ба олдмол гэж хоёр янз. Манай оронд газар аваад байгаа нь өөх тосы хэрэглээ ба хөдөлгөөний дутагдал эрс нэмэгдсэнтэй холбоотой үүсдэг олдмол хэлбэрийнх. Нас нэлээд ахисан хүмүүсийн дунд түгээмэл ажиглагдах болсон. Иймд уншигч танд ийм нэг мэдээг сонирхуулъя.Хоол идсэний дараа 15 минут салхилж алхах нь настай хүмүүсийг чихрийн шижингээр өвдөх эрсдлийг багасгадаг гэдгийг Америкийн Жорж Вашингтоны их сургуулийн судлаачид тогтоожээ.
Цусан дахь сахарын хэмжээг багасгах нөлөөгөөрөө хоол идсэний дараагийн 15 минут алхах нь жирийн үед 45 минут биеийн хүчний ачаалал авахтай адил нөлөө үзүүлдэг аж.
Нас ахихын хэрээр цусан дахь сахарын хэмжээ өндөрсөх нь хоёрдугаар төрлийн чихрийн шижин өвчин үүсэхэд хүргэж болзошгүй. Тиймээс хоолны дараа амрах бус харин алхах хэрэгтэй.
Ингэхдээ оройн хоол эсвэл оройтуулж идсэн өдрийн хоолны дараа алхах нь хамгийн тохиромжтой. Учир нь эдгээр үед хэрэглэдэг хоолны хэмжээ хамгийн их байж, дагаад цусан дахь сахарын хэмжээ ч хамгийн өндөр болдог.
Хоёрдугаар төрлийн чихрийн шижингээр өвдөх эрсдлийг багасгах хамгийн гол хүчин зүйлс нь биеийн жинг багасгах, биеийн хүчний ачааллыг нэмэх гэдгийг эрдэмтэд олон тооны судалгаагаар баттай тогтоосон байдаг юм.
Б.Бадрал
0 Сэтгэгдэл
























