Билгийн

Доллар (USD)

Улаанбаатар

Шүүгч М.Нямжаргал ОХУ-д зохион байгуулагдаж буй олон улсын тэмцээний шүүгчээр ажиллаж байна “Цагаан алт” хөтөлбөрийн дүнд түүхий эдийн 70 орчим хувийг дотоодын үйлдвэрлэгчид бэлтгэлээ НИТХ-ын зөвлөлийн хуралдаанаар нийслэлийг 2026-2030 онд хөгжүүлэх таван жилийн төлөвлөгөөг хэлэлцлээ Монгол Улсын Их Хурлын чуулганы хуралдааны дэгийн тухай хуульд нэмэлт, өөрчлөлт оруулах тухай хуулийн төслийг өргөн мэдүүлэв Хяналтын болон бүтээмжийн менежер, сайд нарын зөвлөхүүдийг цомхотгож, дэд сайд нарыг томиллоо Шадар сайд Х.Ганхуягаар ахлуулсан ажлын хэсэг "Алтанбулаг" чөлөөт бүсэд ажиллалаа Дампуурсан банкуудад байршиж байсан төрийн өмчийн хөрөнгүүдийг буцаан төвлөрүүлэх ажлын хэсгийн явцтай танилцана МАН-ын Удирдах зөвлөлөөр дэд сайд сайд нар тодорно Нийслэлийн ИТХ-ын дарга А.Баяр Цагдаагийн ерөнхий газарт ажиллав ЭЗБХ: С.Наранцогтыг Монголбанкны Ерөнхийлөгчийн албан тушаалд томилохыг дэмжив
Нойр булчирхайн өмөн үүсэхээс сэргийлдэг бүтээгдэхүүнүүдийг тодруулав

Их Британы Норвичийн анагаахын сургуулийн эрдэмтэн Эндрю Харт нь нойр булчирхайн хорт хавдар үүсэхээс сэргийлэх нөлөөтэй бүтээгдэхүүнүүдийн жагсаалтыг гаргажээ.

 

Уг жагсаалтанд багтсан бүтээгдэхүүнүүд нь Е витамин, С витамин, селен гэх мэт антиоксидантуудаар баялаг. Антиоксидантууд нь эсүүдийг чөлөөт радикалуудаар гэмтээгдэхээс хамгаалаж байдаг маш чухал нөлөөтэй юм.

 

Ер нь онолын хувьд антиоксидантууд нь өмөн буюу хорт хавдрын 12 тохиолдлын нэгээс нь бүрэн сэргийлэх чадваратай гэж үздэг. Ингээд эрдэмтэд 40-74 насны 23 мянга 500 хүний хоолны дэглэмд дүн шинжилгээ хийхэд 10 жилийн дотор тэдний 49 нь хорт хавдартай болсон байна. Гэхдээ мэдээж зүгээр нэг ажиглалт хийсэнгүй дээрх хүмүүстэй харьцуулсан жишилт хийх 4000 хүн авчээ.

 

Улмаар селен орсон бүтээгдэхүүн түлхүү хэрэглэж байан хүмүүс нь хяналтын бүлгийн хүмүүстэй харьцуулахад хорт хавдар тусах тохиолдол нь 50% бага байсан байна. Цаашилбал, хүнсний бүтээгдэхүүн дэх Е ба С амин дэмийн хэмжээ их байсан тохиолдолд хорт хавдраар өвдөх эрсдэл 67% багасч байжээ.

 

Энэхүү судалгааны онцлог нь гэвэл хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүн, нэмэлт эм хэрэглэлгүйгээр зөвхөн хүнсний бүтээгдэхүүнд агуулагдаж байгаа амин дэмийг тооцсон явдал юм.

 

Ингээд дээр дурдагдсан нэн чухал бодисуудыг ихээр агуулж, хорт хавдар үүсэхээс сэргийлдэг хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийн тоонд нимбэг, жүрж, улаан өнгөтэй жимс, улаан ба ногоон болгар перец, ургамлын тос,  самар, өндөгний шар, мах, буудайн төрлийн ургамлууд орсон байна. 
0 Сэтгэгдэл
dotroo 43 antioxsidanttai anagaah uvidastai usa-aas orj irsen sook bainga borluulj bna.999406363.991016363
Хамгийн их уншсан